Οι όγκοι εγκεφάλου είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Οι συχνότεροι κακοήθεις όγκοι στους ενήλικες είναι οι μεταστάσεις από κακοήθεις όγκους άλλων οργάνων. Οι συχνότεροι πρωτοπαθείς κακοήθεις όγκοι είναι τα γλοιώματα και περιλαμβάνουν διάφορους τύπους κατά WHO, όπως αστροκυττώματα, ολιγοδενδρογλοιώματα, επενδυμώματα κ.α.
Οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι είναι τα μηνιγγιώματα, οι όγκοι της υπόφυσης και τα ακουστικά νευρινώματα.
Τα συμπτώματα ενός όγκου εγκεφάλου εξαρτώνται από την εντόπιση και το μέγεθός του, μπορεί να είναι κεφαλαλγία, επιληπτικές κρίσεις, νευρολογικά συμπτώματα, διαταραχές όρασης και ακοής, ενδοκρινολογικές διαταραχές.
Γίνεται απεικονιστική διερεύνηση του όγκου με ειδικές ακολουθίες μαγνητικής τομογραφίας (φασματοσκοπία) και πιθανά μαγνητική αγγειογραφία όπου χρειάζεται.
Η χειρουργική αφαίρεση είναι η θεραπεία εκλογής στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά για ευμεγέθεις ή και συμπτωματικούς όγκους, με στόχο την ολική εκτομή του όγκου ή την αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος αυτού, όταν η εντόπιση του σε σημαντικές ανατομικές δομές καθιστά μη ασφαλή για τον ασθενή την πλήρη εκτομή του.
Η βιοψία όγκου εγκεφάλου αποτελεί επίσης μια χειρουργική τεχνική για την ακριβή ιστολογική διάγνωση του όγκου όταν οι απεικονιστικές εξετάσεις δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν με σαφήνεια τον όγκο.